Cisimlerden gelen ışık önce en dıştaki saydam kornea tabakasına gelir. Kornea gelen ışıkları kırarak göz bebeğine gönderir. Mercek ışık ışınlarını tekrar kırar ve ince ayar yaparak onların retina üzerinde odaklanmasını sağlar. Retinada aynen bir fotoğraf makinesi filmi gibi yapar ve ışık düştüğü an fotoğraf çekilmiş olur. Bu fotoğraf göz sinirleri ile beyne ulaştırılarak beyne görüntü olarak algılanır.
Antref ile kaplamalı camlar parlamaya yol açan ışık yansımalarını azaltarak göz yorgunluklarını en aza indirir ve mükemmel görüntü sağlar. Özellikle bilgisayar ve araba kullanırken ışıklardan gelen kontrast yansımaları en aza indirilir.
UV ışınları bir ömür boyu birikerek, göz yaşlanması ve katarakt (göz perdesi) oluşumunu hızlandırarak, cildimize olduğu gibi gözlerimize de zarar verir.
Günümüzde zararlı Mavi-Mor ışığın retina hücrelerine zarar verdiği belirlenmiştir. Zararlı Mavi-Mor Işık, gözlerimizde uzun vadeli hasara neden olarak, AMD (Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu) oluşumunu hızlandırabilir.
Polarize güneş gözlüğü, camın içerisindeki bir film tabakasıdır. Cam hamur halinde, işlenmemişken camın içerisine konulur. En büyük özelliği yansımaları ve parlamaları iyi absorbe etmesidir. Bir örnek verecek olursak, yazın etrafta beyaz beton olduğu zaman çevrede aşırı bir beyazlık(yansıma) görülür, polarize güneş gözlüğü bu yansımaları camın ön kısmında ve tek noktada toplayarak geriye yansıtır, böylece gözün kamaşmasını önler. Yine araba kullanırken ön camda veya aksamlarda oluşan yansıma ve parlamalar özellikle gözleri hassas olan kişileri çok etkiler, polarize cam bu yansıma ve parlamaları tek noktada toplayarak geri yansıtır. Polarize güneş gözlükleri genellikle ışığa hassas gözleri olan yahut katarakt, miyop gibi lazerle göz ameliyatı geçirmiş kişiler için uygun bir seçimdir.
Sağlık Bakanlığı, ithal güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Sahte olmayan güneş gözlüklerinin UV ışınlarını süzdüğüne dair bir sertifikası vardır. Gözlük alırken bu belge soruşturulmalı, sertifikası olmayan güneş gözlükleri alınmamalıdır. Sahte gözlükler, güneşten gelen zararlı ışınlara karşı gözü korumadığı gibi, aksine gözbebeğini genişleterek göze gelen zararlı ışınların miktarını artırıp göz sağlığını daha da bozmaktadır. Sahte gözlük takmaktansa hiç takmamak daha iyidir. Bu nedenle, güneş gözlüğü alırken ve seçerken çok dikkatli olunması gerekir. İyi bir koruma sağlayabilmesi için güneş gözlüğünün çerçevesi de kişinin yüz yapısına uygun olmalı ve göz çevresini kapatarak, gözlere yakın durmalıdır, gözü üstten ve yandan gelen ışınlara karşı da koruması gerekir. Güneş gözlüğü takamayan küçük çocuklar için ise alınacak önlemler; güneşin çok etkili olduğu 10.00 – 17.00 saatleri arası direkt güneşe çıkartmamak ve geniş ön siperli şapkalar kullanmak olmalıdır.
40 yaş üstü tüm yakını görememe durumuna presbiyopi denir. Sağlığınız ne kadar iyi olursa olsun presbiyopi tamamen fizyolojiktir ve bir hastalık değildir. Gözlerimiz yeteri kadar akomodasyon, yani yakın odaklama gücü kalmaması yakın görüşünde zorlanmamıza sebep olur. Yakın odaklanma gücü doğduğumuz anda 15 diyoptridir ve her 4 yılda 1 diyoptri gücünü kaybeder. Bu süreç yaşam boyunca sıfıra ulaşana kadar devam eder. Ancak yakını göremediğimizin farkına 40 yaşından sonra varırız. 40 yaş öncesinde yaşanan tüm yakını görme güçlüğüne hipermetropi denir. Takılacak bir gözlükle hem uzak hem de yakın rahatlıkla görülür, bu durum presbiyopi ile karıştırılmaktadır ancak farklı sorunlardır. Tedavisi mümkün müdür? Presbiyopi bir hastalık değidir. Ancak gözlük ya da lensle görüşünüzü eski haline getirebilirsiniz.
Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte sık görünür. Bakteriyel konjonktivit. Bebeklerde çok yaygın bir problemdir. Antibiyotikli damla, jel ve pomadlar ile tedavi edilir. 7-10 gün süresinde geçer.